Lauwwarme appeltaart met kaneel: een geheim medicijn
De geur van versgebakken appeltaart met kaneel, wie kan daar nu niet aan weerstaan!
Kaneel geurt en smaakt niet alleen erg lekker, het is ook een interessante specerij op gebied van gezondheid. Het wordt van oudsher niet alleen gebruikt voor het kruiden van gerechten, maar ook als medicijn.
Er zijn al veel onderzoeken uitgevoerd naar de gezondheidseffecten van kaneel. Zo zou kaneel remmend werken op ontstekingen en de werking van bacteriën, de cognitieve functie verbeteren en het risico op darmkanker verlagen.
Verder heeft kaneel een belangrijke invloed op de suiker en vetstofwisseling. Het verhoogt de insulinegevoeligheid van de cellen, stabiliseert de bloedsuikerspiegel en stimuleert de vertering en vetverbranding.
De ‘echte kaneel’ heet ceylon en is gemaakt van de binnenbast van de Cinnamomum Verum-boom. Het heeft een mildere smaak dan zijn chinese broertje, cassiakaneel.
Het is de ceylonvorm die in de studies naar de gezondheidsbevorderende effecten werd gebruikt.
De essentiële olie van ceylon kaneel kan je gebruiken in een aromaverdamper.
Hierbij zorgt het voor een stimulerende en opwekkende sfeer. Voor mensen die uitgeput of depressief zijn, werkt kaneelschors bijzonder opbeurend en verwarmend. Omdat de olie sterk infecties bestrijdt en antiseptisch werkt, brengt kaneelschors verlichting bij luchtweginfecties en infecties van voorhoofds- en bijholten
Je kan de olie ook in zeer kleine hoeveelheden (1 à 2 platte druppels) aanbrengen op de huid. Op deze manier is het is een heilzaam middel bij spierkrampen en reumatische pijnen, stimuleert het de circulatie en hartwerking en heeft het bloedverdunnende kwaliteiten. In de landen van herkomst wordt schorskaneel ingezet bij tropische infecties en koorts.
Recept: Lauwwarme appeltaart met kaneel
Ingrediënten
Bodem
- 320 gr amandelmeel
- 80 gr boter
- 4 eiwitten
- 3 eetlepels ahornsiroop
- 2 koffielepels gemberpoeder
Vulling
- 300gr philadelphia kaas (of mascarpone)
- 4 eierdooiers
- Enkele druppels vanille-escence
- 2 eetlepels ahornsiroop
Topping
- 2 appels
- Klontje boter
- 1 eetlepel honig
- Kaneel naar smaak
Verwarm de oven voor op 180°
Smelt de boter en voeg de ahornsiroop toe. Meng dit met het amandelmeel, de eiwitten en het gemberpoeder.
Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en zorg ervoor dat je de kanten iets hoger maakt zodat de vulling er niet kan uitlopen.
Plaats de bakvorm gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Maak ondertussen de vulling.
Meng de kaas met de eierdooiers, de ahornsiroop en het vanille-extract tot en glad beslag.
Haal de bakvorm uit de oven en giet de vulling in de vorm. Zet de taart gedurende 5 minuten terug in de oven zodat de vulling al iets vaster wordt voor je de appeltjes aanbrengt.
Snijdt de appeltjes in partjes. Smelt een klontje boter, voeg een lepel honing toe en kruid met kaneel. Meng dit onder de appelpartjes.
Haal de taart uit de oven en schik de partjes dakpansgewijs over de taart.
Plaats de taart gedurende 35 minuten terug in de oven.
Smullen maar !