Kom uit je comfortzone!

“Het is belangrijk dat je uit je comfortzone komt. Dat je nieuwsgierig bent en iets durft te ondernemen dat je nog nooit hebt gedaan of waartegen je weerstand voelt. Als je doet wat je altijd hebt gedaan, ken je het resultaat. Dit geeft een gevoel van veiligheid, zelfs als het resultaat niet direct is wat je voor jezelf zou wensen. Vernieuwing zit echter in het onverwachte, het ongekende. De weerstand die je voelt is de uitnodiging om de challenge aan te gaan” 

 

Ik hoor het mezelf tijdens een gesprek weer zo mooi zeggen.  

Doe ik het eigenlijk zelf wel? Nieuwsgierig ben ik zeker, en leergierig ook. Maar wanneer ben ik voor het laatst iets gaan doen wat werkelijk buiten mijn comfortzone lag? Ik kan het me precies niet meer herinneren.  

Ik besluit dat het tijd wordt om hier verandering in te brengen. 

  

De gelegenheid wordt me aangeboden wanneer iemand me vertelt over haar ervaring met Biodanza. Als ik een droomleven zou kunnen kiezen had ik danser willen worden. Ik heb een enorme bewondering voor de manier waarop dansers zich kunnen uitdrukken met hun lichaam. Het ontbreekt me aan dans skills én ik heb weinig ritmegevoel. Voor Biodanza is dit allemaal niet nodig. Deze uitvluchten gaan niet op. 

  

De avond van de eerste les voel ik een wee gevoel in mijn buik. Ik ben eigenlijk wel moe en voel innerlijk mijn weerstand toenemen om te vertrekken. Ik heb echter laten weten dat ik zou komen voor een proefles en ook mijn gezin is op de hoogte dat ik er die avond niet zal zijn. Schoorvoetend vertrek ik. 

Door mijn aarzeling kom ik tien minuten te laat de les binnenvallen. In de hoek van een grote turnzaal zit een groepje van een vijftiental mensen in een cirkel op de grond. Een vriendelijke stem gebaart me dichter te komen en me bij in de kring te zetten. Ik doe wat me gevraagd wordt en kijk aarzelend in het rond. Verschillende paar ogen kijken me vriendelijk en uitnodigend aan. Op de één of andere manier voel ik me onmiddellijk welkom. 

De lerares stelt zichzelf voor en is net bezig met te bevragen hoe iedereen de vorige les ervaren heeft. Je mag iets zeggen maar je bent zeker niet verplicht iets te delen. Tijdens het dansen zelf wordt er nauwelijks gesproken. De bedoeling is dat je de ervaring een weekje laat bezinken en kijkt wat de les met je doet. Het valt me op dat er open en ontspannen gesproken wordt en dat iedereen met respect naar elkaar luistert. Wat fijn! Ik ben benieuwd wat me te wachten staat. 

  

Het onderwerp van deze les is opspannen en ontspannen. Om goed te kunnen voelen wat ontspannen met je doet, is het goed eerst je spieren aan te spannen om deze spanning vervolgens bewust los te laten. 

We beginnen met een eenvoudige openingsdans in een kring door gewoon al dansend naar rechts te bewegen op het ritme van de muziek. Er is geen juist en er is geen fout. Ieder danst op zijn eigen manier. Er volgen verschillende opdrachtjes die al dansend worden uitgevoerd, nu eens alleen, dan weer met twee of in groep.  

Sommige oefeningen zijn zo dicht bij de ander dat ik me werkelijk ver uit mijn comfortzone moet begeven om ze te doen. De leerkracht heeft me wel voor aanvang van de les gezegd dat je te allen tijde mag aangeven dat iets niet comfortabel voelt en dat het oké is om je dan even aan de kant te zetten. Ik besluit niet te veel na te denken en de opdrachtjes gewoon uit te voeren. Ik kijk wel wat het met me doet.  

De tijd vliegt voorbij en ik voel hoe mijn lichaam zich meer en meer ontspant en hoe het me lukt om mijn oordelende gedachten stukje bij beetje los te laten. Ik geniet. Het voelt veilig en liefdevol. 

Op het einde van de les voel ik me opgeladen. De stress van de dag is verdwenen en ik ben ook echt ontspannen, een gevoel dat nog enkele dagen blijft hangen. De pijnlijke kuiten neem ik er op de koop toe.  

Ik kijk al uit naar de volgende ontmoeting. 

  

Wil je graag meer weten over Biodanza? Neem een kijkje op biodanza.be voor een groep in je buurt. Ik kwam terecht bij Nanja van Levensplezier. Een echte aanrader! 

https://www.facebook.com/CommunicatieBiodanzaNanjaLier/

www.levensplezier.be

– Annemie