Wie ben ik?

Daar ben ik zelf nog niet helemaal uit en is moeilijk onder woorden te brengen.

Wat ben ik?

Ik ben arts met een specifieke interesse in leefstijl en mind-body medicine.

Als voormalig huisarts heb ik 20 jaar met veel passie een groepspraktijk uitgebouwd in Berlaar.

Het is tijdens dit traject dat het me klaar en duidelijk werd: de gezondheidszorg moet anders!

Chronische aandoeningen, SOLK-klachten, uitputtingsklachten en depressie nemen een alsmaar grotere hap uit het zorgbudget. De sociale cohesie brokkelt af en angst viert hoogtij.

Meer en meer jongeren kampen met zelfmoordgedachten en voelen zich niet gehoord en verloren.

Als arts zijn we zeer goed opgeleid om in te spelen op acute problemen waar onmiddellijke actie voor vereist is.

De opvolging en vooral het voorkomen van chronische gezondheidsproblemen kan echter veel beter.

Dit vereist een andere, bredere kijk op gezondheid en het besef dat een pilletje voor elke klacht het onderliggende probleem niet doet verdwijnen.

Ik noem mezelf leefstijlarts maar eigenlijk dekt dit ook niet de volledige lading. Gezondheid draait immers niet enkel om jezelf maar ook om de interactie met je omgeving en de natuur. Elke mens is een ecosysteem en behoort tot een groter systeem van directe familie en kennissen die op hun beurt weer behoren tot het groter geheel van een maatschappij en ga zo maar verder. Hoe je het ook draait of keert, uiteindelijk zijn we allen met elkaar verbonden.

Je kan lichamelijk perfect in je vel zitten, het ideale gewicht hebben, elke dag sporten, fantastisch slapen en toch het gevoel hebben dat je leven betekenisloos is omdat je partner je verlaten heeft.

In dit centrum willen we samen met jou op zoek gaan naar wat jij nodig hebt om je optimaal gezond te voelen.

Ik ben  moeder van 5 kinderen. Een taak die ik met hart en ziel heb gedaan en nog steeds zo goed mogelijk probeer te doen. Al snel kwam ik tot het besef dat het “loslaten” begint vanaf de geboorte. Een proces dat voor velen als moeilijk wordt ervaren en dat een zeer belangrijke invloed uitoefent op de gezondheid van zowel ouders als kinderen.

Ik ben ook partner en al bijna 20 jaar gelukkig getrouwd. Relaties hebben een erg belangrijke invloed op ons welbevinden en onze gezondheid. Het is geen proces dat vanzelf verloopt en nooit tegenslagen kent. Het is een vallen en terug overeind krabbelen en het vraagt inspanning van beide kanten.

Wat ben ik niet?

Ik werk niet meer als huisarts, schrijf geen chronische medicatie voor, kan geen attesten in orde brengen en kan uw globaal medisch dossier niet overnemen. Het is belangrijk dat elke cliënt een eigen huisarts heeft.

Annemie Dom
Leefstijlarts

 • September 2022

  Opleiding accupunctuur

  TCM Academie Amsterdam

  September 2022

 • 2019-2021

  Opleiding Integrative Medicine

  AIM Utrecht

  2019-2021

 • 2000-2002

  Opleiding huisarts

  Katholieke Universiteit Leuven (KUL)

  2000-2002

 • 1993-2000

  Opleiding arts

  Universitaire Instelling Antwerpen (UIA)

  1993-2000

In het dagdagelijkse leven delen we constant stukjes van onszelf met anderen. Zowel op online platformen als in het werkelijke leven verkondigen we luid en duidelijk waar we van houden en wat we verafschuwen. We keuvelen naar hartenlust over onze hobby’s en interesses, wat we graag en niet graag lusten, onze lievelingsliedjes, de mensen die we graag zien, enzovoort. Ook in de spiegel willen we een reflectie van onze eigen unieke identiteit zien. We construeren zorgvuldig een collage en tonen deze trots aan de buitenwereld. Een curiositeiten kunstwerk.

Mijn eigen collage bestaat zodoende uit het volgende.

Ik ben psychologisch consulent met een bijzondere belangstelling voor kinderen en jongeren. Dit laatste ontdekte ik tijdens mijn stages bij het Wijkgezondheidscentrum van Heist-Op-Den-Berg, Samen Slimmer Groeien in Hasselt en de Talentum groepspraktijk in Herenthout, waar ik reeds heel wat leerrijke ervaringen opdeed. In deze laatste zal ik vanaf september dan ook nog enkele uren per week terug te vinden zijn voor een aantal begeleidingen.

Net als Annemie sta ik sterk achter het idee dat we als maatschappij een bredere kijk moeten aannemen wat onze gezondheidszorg betreft. Ik was dan ook meteen verkocht bij het idee van dit nieuwe project. Graag leg ik, samen met jou en je kind, de weg af naar optimaal functioneren. We blijven hierbij niet vasthangen in gedachtewisselingen, maar vullen je rugzak ook met concrete en praktische handvaten. We spelen in op jouw specifieke noden en behoeften.

Daarnaast ben ik ook een nieuwsgierige boekenwurm die houdt van verwondering en het opdoen van nieuwe kennis. Als je me niet kan vinden in een knusse zetel met een stukje lectuur of luisterend naar een boeiend webinar, dan ben ik vast en zeker nieuwe indrukken aan het opdoen in andere oorden. Het leren kennen van nieuwe talen en culturen klinkt voor mij als muziek in de oren. Zo besteedde ik ook een half jaar van mijn studietijd aan een Erasmusavontuur in Italië.

Ik hecht in het algemeen veel waarde aan de wereld rondom mij. Aan mooie dingen zoals de winkeltjes in dunne zigzagstraatjes vol nutteloze snuisterijen, gezellige restaurantjes met gekleurde lampjes en zowat alle vormen van kunst die je kan bedenken. Maar ook aan de rauwere kant van  maatschappelijke vraagstukken en klimaatproblematiek.

Dat laatste, mijn groot hart voor dieren en de wil om zoveel mogelijk gezonde leefstijlkeuzes toe te passen op mezelf hebben van mij een trouwe vegetariër gemaakt. In de toekomst zou ik deze dieren dan ook graag inzetten in ons therapie-aanbod. Onze twee huiskatten leiden voorlopig nog wel een rustig leventje.

Met dit korte voorstelrondje hoop ik jullie een eerste kijkje te geven in wie ik ben als hulpverlener, maar ook als persoon. Een krantenletter uit mijn collage. Onze eigen identiteit heeft immers altijd en onvermijdelijk een effect op de personen waarmee we in dialoog gaan.

Dit is natuurlijk maar een minuscuul open raampje in het huis dat mij als persoon moet voorstellen. In mijn therapiesessies laat ik jou graag nog wat meer zien en gaan we op ontdekking in jouw eigen huis, appartement, bungalow of tent. We openen stoffige bergruimtes, zwieren de ramen open voor wat verluchting, brengen oude rommel naar het containerpark en repareren hier en daar wat lampen om struikelen in het donker tegen te gaan. Gebruik ons gezondheidshuis als inspiratie voor het jouwe.

Bente Leysen
Psychologisch consulent

 • Oktober 2022

  Opleiding Integratieve kinder- en jeugdpsychotherapie

  AIHP

  Oktober 2022

 • September 2022

  Master Gender & Diversiteit

  Universiteit Gent (UGent)

  September 2022

 • 2019-2022

  Opleiding ‘Toegepaste Psychologie’

  Optie klinische psychologie

  Thomas More Antwerpen

  2019-2022

 • 2020

  Cursus mindfulness coach

  2020