Zo binnen, zo buiten.

‘Energie: de nieuwe luxe?’

Nieuwsgierig blader ik doorheen het tijdschrift om het desbetreffende artikel te lezen. Verschillende verhalen worden verteld, het ene al wat schrijnender dan het andere.  Angst is de emotie die schreeuwt om aandacht.

Angst die al jaren de scepter zwaait in onze samenleving heeft zich als het ware geniepig genesteld in de harten van jong en oud. De ene crisis is nog niet bedwongen of we bevinden ons weer in het volgende probleem. Nu is het de energie die om aandacht schreeuwt, of beter gezegd de angst om die energie niet meer te kunnen betalen en in de kou te blijven staan.

Zo buiten, zo binnen. Of is het omgekeerd?

De energiecrisis die zich nu aandient in de maatschappij is al heel lang bezig binnen in ons. De aandoeningen die gepaard gaan met verlies van energie vormen één van de belangrijkste gezondheidsrisico’s ongeacht de leeftijd. Burn-out, bore-out, depressie, cardiometabool syndroom, hormonale problemen of kanker, ze  gaan allemaal gepaard met een verlies aan energie.

Dit is bijzonder. Hoe komt het dat deze chronische aandoeningen ons zo uitputten en zorgen voor een interne energiecrisis. Zijn hier oplossingen voor?

Als ik even terugdenk aan mijn lessen fysica dan besef ik dat alles eigenlijk energie is. Ook materie is energie, maar dan met een andere frequentie zoals bijvoorbeeld gedachten en emoties. Hoe hoger de energiefrequentie van je emotie hoe fijner de ervaring. Helemaal bovenaan staan liefde, vrijheid, empowerment. Als je ooit op een festival hebt gestaan midden in een groep van mensen die luidkeels meezingen met de handen in de lucht, dan weet je hoe het voelt deze energie te voelen in je lijf. Het geeft je een heerlijk gevoel.

Je kent wel van die mensen die vaak opgewekt en vrolijk zijn, ook dat geeft energie.

Helemaal onderaan het spectrum van emoties staan de emoties met de laagste energiefrequentie waarvan angst er één van is. Niet zo moeilijk te begrijpen dat de angst die er heerst door de zich snel opvolgende crisissen, onze interne energiecrisis nog versterkt.

Puur op fysiek en biochemisch niveau is er ook wel wat te zeggen over de energiehuishouding in ons lichaam. De sterren aan dit firmament zijn onze mitochondriën. Voor velen waarschijnlijk een vage herinnering aan de lessen biologie uit een ver verleden.

Deze celorganellen verdien echter onze hoogste prioriteit. Het zijn de zogenaamde ‘energiefabriekjes’ van onze cellen. Het is van groot belang dat deze organellen naar behoren functioneren. Zij leveren immers de levensnoodzakelijke energie voor ons gehele organisme. Veel chronische ziektes zijn gelinkt aan een verminderd functioneren van deze organellen.

Hoe hou je je mitochondriën nu gezond?

De meest effectieve middelen zijn beweging en calorierestrictie. We eten te vaak en te veel en moeten vaak zo goed als geen inspanning leveren om ons voedsel te bemachtigen. Dit verzwakt onze mitochondriën en zorgt voor versnelde celveroudering waardoor er fouten worden gemaakt en chronische ziektes ontstaan.

Veel van het anti-aging onderzoek is gericht op het beter begrijpen van de werking van deze celorganellen en op het zoeken naar manieren om deze  gezond te houden, al dan niet met behulp van bepaalde supplementen.

Wil je jouw interne energiehuishouding optimaliseren, schenk dan aandacht aan datgene je in je lichaam stopt. Voedt je geest met positieve gedachten en fijne emoties en vul je maag met zoveel mogelijk onbewerkt voedsel. Wie weet volgt de buitenwereld jouw binnenwereld wel. Ook hoop en geloof zijn hoogfrequente emoties!