Fruit in de kijker: de blauwe bes

De blauwe bes is een heerlijke zomervrucht. Rijp zijn ze op zijn lekkerst.

Oorspronkelijk komt deze bes uit Amerika, tegenwoordig zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar. In de maanden juli en augustus worden ze ook bij ons geoogst.

In Kessel, kan je in de zelfpluktuin van Wim terecht om eigenhandig deze heerlijke bessen van biologische teelt te verzamelen (https://www.bogaertsheide.be/). 

De populariteit van deze kleine bes is niet enkel te danken aan de lekkere smaak en de mooie kleur maar ook aan de gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Dit zomerfruit bevat zeer veel anti-oxidanten en andere bio-actieve stoffen. Dit zorgt onder meer voor een bescherming tegen DNA-schade. De consumptie van blauwe bessen kan zo bijdragen tot het verlagen van het risico op kanker.

Door het positief effect van deze bes op de bloedstolling verlaagt ze het risico op het ontstaan van hart -en vaatziekten.

Last but not least, is er het gunstige effect van dit fruit op het vetzuurmetabolisme, dat een belangrijke rol speelt in het ontstaan van obesitas en diabetes type II.

Wil je een blauwe bessenstruik in je eigen tuin?

Dat is een goed idee !

Niet alleen is het een bijzonder decoratieve struik wiens bladeren in de herfst prachtig roodpaars verkleuren, het is ook een plant waar veel wilde bijen, hommels en vlinders hun nectar en stuifmeel komen halen.

De plant verlangt een vochtige, goed gedraineerde, zure grond en een zonnige beschutte plek.

Zorg dat de grond rond de blauwe bes altijd voldoende zuur blijft. Eventueel kan je enkele groene naalden van een naaldboom rond de plantvoet strooien.

Leg daarover een dikke laag mulch tegen het uitdrogen en knip op het einde van de winter één of twee van de oude takken tot op de grond weg.

Receptidee : Friszure blauwe bessen cheesecake 

  

Ingrediënten :  

   Voor de bodem 

 • 60 g amandelmeel 
 • 40 g kokosrasp 
 • 4O g boter 
 • 2 eetlepels ahornsiroop 

  Voor de cheescake-vulling 

 • 1 potje philadelphia kaas van 235 gram 
 • 80 g volle griekse yoghurt 
 • 2 eieren 
 • 150 g blauwe bessen 
 • 3 eetlepels ahornsiroop 

Voor de bovenlaag 

 • 150 gr blauwe bessen 
 • 1 eetlepel honing 

    

Verwarm de oven voor op 180° 

Smelt de boter in een steelpannetje en voeg op het einde de 2 eetlepels ahornsiroop toe. Vermeng dit met het amandelmeel en de kokosrasp. Stort het mengsel in een met bakpapier beklede springvorm van 20 cm diameter en druk aan met de bolle kant van je lepel. 

  

Meng de philadeplhia, griekse yoghurt, 2 eieren en de ahornsiroop tot een gladde massa. Voeg de blauwe bessen toe en giet het mengsel in de vorm. 

Zet 35 minuten in  de oven. 

  

Laat de cheesecake vervolgens afkoelen door hem 15 min in de diepvries te plaatsen. Maak ondertussen de bessencoulis. 

Stoof de blauwe bessen met een klein beetje water. Laat indikken tot een dikke moes en voeg de honing toe. 

Haal de taart uit de diepvries en giet de bessencoulis erover. 

Zet nog even in de koelkast en serveer koel. 

  

Smakelijk !